עולם ה-NFT מתנהל ברובו הגדול על גבי רשת הבלוקצ'יין אתריום: זו הרשת הנפוצה ביותר ב-Opensea, מרבית העסקאות ב-NFT מתבצעות במטבע את'ר (ETH), וכן מטבעות מבוזרים רבים נוספים משתמשים בתקן ERC-20, כלומר נסחרים על גבי הבלוקצ'יין של אתריום (שהרי לא לכל המטבעות יש רשת בלוקצ'יין משל עצמם). עם זאת, רשת האתריום אינה חפה מבעיות. כדי להבין את השינויים הצפויים במערכת מתישהו בעתיד הקרוב, כדאי שנבין מה הן אותן בעיות, מה יקרה לאחר "המיזוג", ומה מעכב אותו נכון לעכשיו.
הכשלים הקיימים באתריום
כדי להבין את הצורך בשדרוג המיוחל, קודם כל נבין איך עובדת רשת הבלוקצ'יין של אתריום. בעצם הרשת מתקיימת בעזרת אלפי מחשבים (Nodes) המחוברים האחד לשני ברשת הבלוקצ'יין. גודלה של "המכונה" הזאת שנקראת אתריום, תלוי בכמה Nodes מחוברים אליה בכל עת. ה-Nodes בעצם מאמתים את הרשת ללא הרף, ובתמורה לכך מקבלים בתמורה מטבעות אתר, כמעין שכר על תרומתם לרשת (מה שמכונה "כרייה").
מכאן אנו מבינים את אחת הבעיות העיקריות של אתריום, והיא עלויות הגז הגבוהות: ״גז״ היא העמלה המשולמת לאלו המספקים לאתריום כוח חישובי. אולם ככה שיש יותר דרישה לחישובים (כלומר, לביצוע עסקאות), עמלות הגז עולות כדי לווסת את הביקוש (המשתנה לאורך שעות היממה). לעתים עמלות הגז גבוהות כל כך, שהן עולות יותר מה-NFT עצמו (בהנחה שלא מדובר ביצירה יקרה במיוחד). עמלות הגז הגבוהות בעצם רומזות על בעיה גדולה יותר: ניצול האנרגיה הגבוה של הבלוקצ'יין. כדי לשמר את התפקוד התקין של הבלוקצ'יין, צריך שכל המחשבים ברשת יהיו מסונכרנים האחד עם השני, ויאמתו האחד את השני. כדי לעשות זאת, יש ליצור מה שנקרא מנגנון קונצנזוס: מנגנוני קונצנזוס מאפשרים ל-nodes לעבוד סימולטנית "ולהסכים" על מצב הטוקנים המפוזרים ברשת. באתריום, ה-nodes צריכים לפתור חישובים מסובכים כאמור, במנגנון קונצנזוס המכונה "הוכחת עבודה" (proof of work). המנגנון נחשב בטיחותי ואמין מצד אחד (ומשמש גם בביטקוין), אולם מנגד מדובר במנגנון שצורך המון אנרגיה ומייצר יותר מדי זיהום אוויר (כתוצאה מצריכת החשמל הרבה).
בנוסף לכך, רשת אתריום הנוכחית לא עומדת בלחץ ובדרישות התעבורה לעסקאות, ויכולה לתמוך עד ל-50 עסקאות בשנייה לכל היותר (רשתות אשראי מודרניות לשם השוואה, יכולות לתמוך בעשרות אלפי עסקאות בשניה). בעיות נוספות הקיימות עם הרשת הנוכחית, הן למשל הצורך בכרטיסי מסך חזקים למחשבים (מה שהביא לחוסר בשבבים בשוק) וכן כמה בעיות נוספות שלא נתעכב עליהן.
מערכת הוכחת סיכון
הכשלים הקיימים באתריום, הובילו את אנשי קהילת אתריום לחפש פתרונות. לאחר שדרוג המערכת, מנגנון הקונצנזוס של האתריום צפוי להשתנות: במקום "מנגנון הוכחת עבודה" הקיים היום, יעברו למנגנון קונצנזוס בשם "הוכחת סיכון". במנגנון של הוכחת סיכון, במקום המון מחשבים שיאמתו את הרשת כל הזמן, חלק מהמשתמשים פשוט ינעלו מרצונם את מטבעות האתריום שלהם, ויהפכו לכורים-מאמתים בעצמם. אותם משתמשים "מסכנים" את האתריום שברשותם (Staking), ומכאן שם המנגנון. זה דומה ברמה מסוימת לפיקדון בנק, בו אנחנו מפקידים סכום כסף מסוים, ומקבלים עליו ריבית לאורך זמן. במנגנון הוכחת סיכון, הרשת נחשבת בטוחה יותר ממתקפות, וכן נדרשות הרבה פחות פעולות חישוביות מצד ה-nodes, מה שיהפוך את פעילות הרשת לטובה יותר לסביבה. כמו כן, וכדי לשמור על ה-nodes שיבצעו את עבודתם כהלכה, אם אותם משתמשים פוגעים בעסקאות בשלב האימות שלהן (למשל מכבים את המחשב או משהו כזה), הם יאבדו חלק מהאתריום שלהם (Slashing), מה שמתמרץ אותם לאמת את העסקאות בצורה תקינה.
מנגנון נוסף שצריך להכיר הוא ה-Sharding, כלומר פיצול של הדאטה הנדרשת לאחסון עבור כל בלוקצ'יין: כיום, כל בלוקצ'יין של אתריום דורש ארבעה טרה של זיכרון במחשב; לאחר ה-sharding, הזיכרון יחולק ל-64 חלקים, כך שכל node יצטרך רק לאחסן 1/64 מתוך הבלוקצ'יין, שזו עוד סיבה שבגללה בעצם במערכת החדשה, יהיה קל יותר להפוך ל-node, מה שאמור להפחית גם את רמת הריכוזיות הגבוהה במערכת הקיימת (שזו עוד בעיה של אתריום כיום).
דבר נוסף שכדאי להכיר הוא ה-Beacon Chain, מנגנון מקביל ל-proof of stake (הוכחת סיכון), שפועל כמעין מנגנון ביקורת ל-shards. המערכת פועלת כיום, אך באופן נפרד מרשת האתריום. היצירה וההטמעה של המערכת הזאת היא חלק מתהליך השדרוג, ומיזוגה לתוך האתריום מהווה את "המיזוג".
מה קורה עכשיו?
שדרוג האתריום הוא עניין שמצפים לו כבר שנים. המיזוג המיוחל הוא משהו שמחכים לו כבר חודשים רבים, והיה אמור כבר להיכנס לתוקף. עם זאת, אחד המפתחים העיקריים, בשם טים ביקו, עדכן שהמיזוג לא יקרה ביוני הקרוב, וצפוי להיות כמה חודשים לאחר מכן, לא ברור עדיין מתי. כלומר, הפיתוח טרם הושלם כהלכה.
מה זה אומר לגבי מחירו של האתר ושל מטבעות נוספים על גבי רשת האתריום? קשה לדעת, שהרי קשה לדעת כמה מהמחיר היום הוא ספקולטיבי וכמה מייצג באמת שימוש אמיתי. עם זאת, ישנה טענה שאם המיזוג ימשיך להתעכב נוספות, מחיר המטבעות הנסחרים ברשת האתריום יירד.