כאשר אנו חושבים על מיתוג באינטרנט, רובנו חושבים כנראה על אתר תדמית, פרופיל באינסטגרם או בפלטפורמה חברתית אחרת, אולי כתבות יח"צ וכדומה. אולם האמת היא שאחד הדברים הכי טובים שניתן לעשות למיתוג שלכם ברשת, הוא ערך על שמכם בויקיפדיה.
ערך בויקיפדיה הוא סמל סטטוס: לא כל אחד יכול לקבל ערך בויקיפדיה (נרחיב בהמשך), ולכן עצם הקיום של הערך מהווה עדות לחשיבות של מושא הערך. בנוסף לכך, ערך בויקיפדיה עוזר למותג שרוצה כרטיס מידע בגוגל, שהרי גוגל שואב ממנו מידע באופן אוטומטי (דומה לגוגל מיי ביזנס; כרטיס המופיע בצד תוצאות החיפוש כאשר עושים חיפוש על מונח רלוונטי בגוגל). כמו כן, ערך בויקיפדיה פותח פתח לקבלת וי כחול בטוויטר, וכן מסייע בדברים רבים נוספים. בפרפרזה על הדברים שאמר האסטרונאוט הישראלי השני, איתן סטיבה: מי שיכול להרשות לעצמו ערך בויקיפדיה, אנחנו ממליצים.
איך יוצרים ערך בויקיפדיה?
ויקיפדיה היא המיזם הפילנתרופי הגדול בעולם, וככזה, ויקיפדיה היא חופשית ומזמינה ככל האפשר. בהתאם לכך, כל אחד יכול ליצור ערך בויקיפדיה: זה חלק מן האידיאולוגיה של הפרויקט, שבנוי במידה רבה על חוכמת ההמונים, ולא על מקצועיות כזאת או אחרת של בעל משרה. למעשה אפילו לא צריך להירשם לויקיפדיה כדי להתחיל לערוך, ומספיק פשוט לדעת לעשות זאת טכנית (כדי ליצור ערך חדש לעומת זאת, נדרש ותק מסוים). היום אפילו לא צריך להכיר את "קוד הויקי", וניתן לערוך באמצעות האשף הויזואלי: כשאתם בערך מסוים, פשוט לחצו "עריכה" בטאב העליון, ותתחילו לערוך. עם זאת, אם לא תעשו זאת נכונה, העריכה תבוטל ויתכן ותיחסמו. יתרה מכך, יתכן שתביאו לכך שהערך יימחק, יהיה מוגן מעריכות, ועוד כל מיני בעיות שלא נרחיב עליהן כרגע.
העובדה שכל אחד יכול לערוך בויקיפדיה באופן עקרוני, גרמה לכל מיני בעיות לאורך השנים, ולכן נוצרו גם הגבלות. ויקיפדיה היא עדיין אנציקלופדיה חופשית, אולם "החופש" הזה משתנה משפה לשפה, או מויקיפדיה ויקיפדיה. למשל, בויקיפדיה העברית, תוכלו ליצור ערך חדש ולהכניס אותו למרחב הערכים, ולאחר מכן הוא ייבדק על ידי עורך מטעם ויקיפדיה. אם אותו עורך-בודק לא יחליט להעביר אותו למצב טיוטה או להצבעת מחיקה, הוא פשוט יישאר במרחב הערכים. בויקיפדיה האנגלית לעומת זאת, כאשר יוצרים ערך, הוא ממתין במצב טיוטה עד שעורך בכיר יעבור עליו. הבדיקה הזאת נעשית לפי תור של First-In-First-Out, וזמן ההמתנה הממוצע הוא ארבעה חודשים עד שהערך ייכנס למרחב הערכים, אם בכלל. בויקיפדיה הגרמנית לא ניתן אפילו לעשות תיקון בערך (להבדיל מיצירה של ערך חדש), מבלי שויקיפד בכיר מאשר זאת. הסיבה לכללים השונים הללו, היא שכל ויקיפדיה מנוהלת על ידי קהילה מקומית, וכל קהילה כזאת קבעה לעצמה כללים מעט שונים (כמו שכל מדינה קבעה לעצמה חוקים מעט שונים לכל מיני עניינים).
מכל מקום, בויקיפדיה העברית, לאחר שאתם מבצעים עריכה או יצירה של ערך חדש, השינוי הזה שהכנסתם בויקיפדיה מופיע בפיד השינויים עליו עוברים כל הזמן מנטרים בויקיפדיה. אלו אנשי קהילת ויקיפדיה שעוברים בהתנדבות על השינויים, ורואים שהם נעשו בהתאם לכללי הקהילה ולתכלית אנציקלופדית. כך נוצר תהליך של בקרת איכות, והויקיפדיה שכולנו קוראים בה נשארת מקום סביר לקבלת מידע.
האם אפשר לעשות לי ערך בויקיפדיה?
אז השאלה היא האם גם לכם מגיע בעצם ערך בויקיפדיה. נתחיל מהבסיס: חשוב להבין שויקיפדיה חייבת שיהיו בה חסמי כניסה. אפשר אולי להתווכח על הרוחב של השער בחומה, אבל חשוב שתהיה חומה: אם נוכל לכתוב בויקיפדיה על כל דבר שנרצה, יווצר מצב שבו אנו כקוראים לא נוכל לבור את המוץ מן הבר, ונטבע בערימות של מידע לא חשוב.
עכשיו, אפשר להתווכח על רוחבה של הדלת הזאת, שמאפשרת למידע מסוים להיכנס בשער של ויקיפדיה. המזל הוא, שחלק מהוויכוחים הללו נעשו ברובם לאורך התקופה הארוכה שבה ויקיפדיה פעילה. למשל, האם כל ספר שנכתב מתאים להיכנס בויקיפדיה? לא ברור. איך יודעים? הקהילה קבעה כללים מתאימים לשם כך: אם הספר נמכר במספיק עותקים או שזכה בפרס ספרותי מוכר, אזי הוא מתאים לערך על שמו. מיותר לציין שחייב להיות מדובר בספר שיצא בהוצאה מוכרת.
דיונים מסוג זה נערכו בעוד כל מיני נושאים, כגון סרטים, משפטים ועוד. לעומת זאת, יש הרבה נושאים בהם לא נקבעו כללים מפורשים, ואז פשוט דנים לגבי אותו עניין: האם יש לו חשיבות אנציקלופדית או האם לאו. בדרך כלל מעלים את הנושא להצבעה, ואם יש בעל זכות הצבעה אחד שתומך בהשארת הערך, הוא לא יימחק לפחות שנה.
לסיכומם של דברים, ערך בויקיפדיה על שמכם יכול מאוד לסייע לכם מבחינות רבות, אולם לא פשוט להיות זכאים לערך כזה. אם אתם סבורים שאתם או המותג שלכם זכאים, מוטב להיוועץ עם מישהו שמנוסה בכך: קחו בחשבון שאם תנסו לכתוב את הערך לבד ותעשו זאת בצורה שגויה, יתכן שתפגעו בסיכוי לעצם קיומו של הערך, שהרי מרגע שערך מסוים כלשהו נכתב ואז נמחק, נדרשות נסיבות מסוימות כדי להעלות אותו מחדש, שהן קצת מורכבות יותר מלכתוב ערך חדש.