אינסטגרם מנהלת זה זמן מה מלחמת חורמה כנגד טיקטוק, בקרב על התואר "הרשת החברתית הפופולרית בקרב צעירים". לשם כך, אינסטגרם הכניסה את הפיצ'ר של רילס, המציע העלאה של סרטונים קצרים מאוד בפורמט אנכי, וכן מתעדפת רילס על פני פוסטים של תמונות. אולם בעוד השתיים מתקוטטות ביניהן, נראה שיוטיוב כבר לוטשת עיניים לעבר השוק הרותח הזה.
במאמר שפורסם בניו יורק טיימס בשבוע שעבר התפרסמה תכתובת פנימית בחברה, לפיה יוטיוב, באמצעות הפלטפורמה יוטיוב שורטס, מנסה לצוד "טאלנטים" הפועלים בזירת הסרטונים הקצרים. לפי הפרסום של הטיימס, המפרסמים, קרי אלו שמעלים סרטונים קצרים לפלטפורמה, ייהנו מ-45% מן הרווחים שמפיקים הסרטונים מפרסומות.
התכנון של יוטיוב הוא לשנות את המודל העסקי הקיים להיוון צפיות בסרטונים. כיום ישנם חסמי כניסה לא פשוטים כדי להפוך ליוטיוב פרטנר, כלומר, כדי להתחיל להרוויח כסף מיוטיוב: בין היתר, צריך שיהיו לכם יותר מאלף מנויים לערוץ שלכם, וכן ארבעת אלפים שעות צפייה לגיטימיות (כלומר, לא מבוטים), ב-12 החודשים האחרונים. להגיע ארבעת אלפים שעות מסרטונים קצרים של כמה שניות זה די בלתי אפשרי, ולכן יוטיוב מחפשת דרך לשנות את המודל הזה. כמו כן, על ידי הקטנת דרישות המינימום לעוקבים, יוטיוב תאפשר גם ליוצרים מתחילים ליהנות מפירות היצירה שלהם, וכך לתמרץ אותם להשתתף.
פרסומות בסרטונים קצרים – איך זה יעבוד?
כיום אנו צופים בפרסומות ביוטיוב המופיעות בין קליפים קצרים של כמה דקות, או לעתים תוך כדי קליפים ארוכים יותר. לעתים, מדובר בשתי פרסומות "דבוקות" אחת לשנייה, ולעתים פרסומת של 30 שניות (לעתים, הדבוקות הן יותר משתיים, ויש דיווחים ברשת גם על דבוקות 10 פרסומות אותן נאלצים לחוות לפחות בשניות הראשונות). איך ישלבו את זה בקליפים של כמה שניות כל אחד, מבלי להתיש את הצופים? נראה שיוטיוב יצטרכו למצוא דרך בה ישולבו פרסומות מאוד קצרות של שניות בודדות לכל היותר, שיהיו אולי שונות מן הפרסומות המיועדות לקליפים ארוכים יותר. דרך נוספת היא תוכן ממומן ממותגים, בסגנון הפוסטים הממומנים שיש באינסטגרם ובפייסבוק.
בשנת 2021, יוטיוב גרפה למעלה מ-28 מיליארד דולר בהכנסות מפרסום. טיק טוק, עם הפופולאריות העצומה שלה בקרב צעירים, עדיין לא נמצאת אפילו קרוב לאיזורים הללו. עם זאת, הצעירים ברובם עדיין נמצאים בטיקטוק, ועדיין צריך שיהיה משהו שיסקרן אותם לעבור ליוטיוב לצורך "בהייה" בסרטונים קצרים. יתכן שיוטיוב תשקיע בתשלום ישיר לטאלנטים מובילים בטיקטוק, שיעברו להעלות את התוכן שלהם ביוטיוב. בסופו של דבר, עם כל הכוח שלה, יוטיוב יכולה להיות זו "שתהרוג" את טיקטוק, פשוט כי יש לה את הכסף לעשות את זה.