שלא ימשכו לכם את השטיח: הונאות קריפטו שכדאי להישמר מפניהן

כחלק מחבלי הקליטה של כלכלת הקריפטו בעולמנו, ניתן לראות שישנן הונאות רבות כלפי משקיעים בתחום. ההונאות הפכו להיות רעה חולה בתחום הקריפטו וה-NFT, ועשויות למנוע מאחרים להצטרף או להתעמק בתחום הקריפטו, שבאופן אירוני, נועד להיות בטוח מאוד עבור הקהילה שלו, בהנחה ששומרים על כמה כללי זהירות. אז, כדי שתכירו את כללי הזהירות הללו, ותדעו אילו סכנות אורבות בתחום, חשבנו לשים זרקור על כמה הונאות של "משיכת שטיח" (Rug Pull) ששווה להכיר ולהישמר מפניהן. 

משיכת שטיח היא סוג של הונאה בתחום הקריפטו וה-NFT: המונח מתאר מצב שבו יזם מפתה משקיעים להיכנס למיזם מסוים, להשקיע כסף, ואז לנטוש את המיזם בדרך כזו או אחרת, כאשר המשקיעים נותרים בלי שום דבר בעל ערך, (כאילו משכו להם את השטיח מתחת לרגליים). 

מושכים אותנו ברכות

נהוג לחלק את ההונאות מסוג משיכות השטיח לשני סוגים: משיכה רכה ומשיכה אגרסיבית. המשיכה האגרסיבית היא דווקא פשוטה יותר להבנה: המפתחים של החוזה החכם מכניסים לקוד של החוזה מנגנון שמאפשר להם לגנוב את כספי המשקיעים בהמשך הדרך. חוזה כזה יכול למשל לנעול נכסים דיגיטליים של המשקיעים, מבלי שיהיה להם מה לעשות בנדון. פרקטיקות שכאלו הן כמובן אינן חוקיות, שהרי אם מלכתחילה כוונת היזמים הייתה לגנוב את כספי המשקיעים, מבלי להציע להם שום דבר בעל ערך, מדובר בהונאה, קבלת דבר במרמה, או כל מיני עבירות מרמה דומות.

הונאות קריפטו

אולם בכל הנוגע למשיכות "רכות", אי החוקיות פחות ברורה. במצבים הללו, אין שום דבר "זדוני" בחוזה החכם עצמו; מדובר במצב שבו מתרחש תהליך של הכנסת כסף אל תוך הפרויקט על ידי משקיעים, למשל על ידי רכישה של יצירות NFT, ואז היזמים פשוט מחליטים למכור את כל הנכסים שלהם ללא כל התראה, ובכך מורידים את מחיר הקולקציה כולה לאפס או קרוב לכך. לצערנו, אנו רואים את זה קורה כל הזמן: יזמים מקימים קולקציות, מבטיחים שהם הולכים להיות הדבר הבא, ואז פשוט… לא מקיימים. כאשר מתרחשת הונאה שכזאת, לא ברור אם היזמים פשוט נקלעו למצב שאילץ אותם לנטוש את הפרויקט, או שזו הייתה כוונתם מלכתחילה. לפעמים ייתכן שהייתה להם כוונה להמשיך עד הסוף, אולם הם נטלו סיכונים בלתי סבירים והפגינו אופטימיות מוגזמת על חשבונם של המשקיעים (אלו חלק מהחשדות המיוחסים לבעלי בית"ר ירושלים עד לאחרונה, משה חוגג). 

נכון לעכשיו, תחום ההשקעות בקריפטו וב-NFT בפרט אינו מאוסדר דיו, ולכן אין הרבה הגנות כלפי משקיעים, מה גם שפעמים רבות הפרויקטים הללו מוקמים בחו"ל, מה שמקשה עוד יותר על משקיעים ישראלים לתבוע במקרה הצורך. לכן חשוב מאוד להשקיע רק בפרויקטים של NFT שבהם המשקיעים הם Doxxed, כלומר גלויים, וכן לזהות שהתעבורה בקהילות של הפרויקט נראית לגיטימית. 

מאמרים נוספים