לאחרונה פורסם מאמר שכותרתו Decentralized Society: Finding Web3's Soul (בתרגום חופשי מאוד: "חברה מבוזרת: למצוא את הנשמה של הדור השלישי של האינטרנט"). מה שמעניין במיוחד במאמר הזה, הוא שאחד משלושת המהנדסים החתומים עליו הוא ויטליק בוטרין, המוכר בעולם בעיקר הודות להמצאתו פורצת הדרך, את'ריום.
מכל מקום, במאמר מוצג סוג חדש של Token ששווה להכיר: Soulbound Tokens (או בקיצור SBTs), קרי אסימונים המהודקים אלינו לכל החיים, ממש כמו "הנשמה" שלנו. אסימונים אלו לא יהיו ניתנים להעברה, ומטרתם לייצג דברים הקשורים לזהות, אישיות, מוניטין וכדומה, ולאבטח מידע על כל אלו באמצעות טכנולוגיית הבלוקצ'יין. איך זה יעבוד, מה הסכנות, ואילו פתרונות מוצעים יש להתמודד איתן? המשיכו לקרוא.
נשמה, יש לך NFT?
כזכור, NFT הינו אסימון חסר תחליף, אשר יכול להיקשר למידע ייחודי על גבי הבלוקצ'יין. לכל NFT יש קוד זיהוי ייחודי משלו וכן מטא-דאטה משלו, אשר לא ניתן למחוק או לחבל בו בזכות הבטיחות והפומביות של הבלוקצ'יין. עם זאת, NFTs ניתנים להעברה בין ארנקים, וכתוצאה מכך, למסחר ביניהם. משום כך, NFTs משמשים כיום לרישום בעלות על נכסים דיגיטליים כמו תמונות, שירים ועוד, וכן לעתים גם לצורך שימושים אחרים המגלמים מימד פיזי כזה או אחר.
לעומת זאת, Soulbound Tokens (התרגום הטוב ביותר שאנחנו מצליחים לחשוב עליו, הוא "אסימון הכבול לנשמה") הם למעשה מעין NFTs שלא ניתן להעביר אותם, משום שהם מייצגים משהו שקשור אישית לבעל האסימון. למשל, דוגמה אחת יכולה להיות אסימון המייצג את העובדה שבעל הארנק סיים קורס או הכשרה מסוג X, או קיבל תואר מסוג Y וכן הלאה. תיאורטית, SBTs יכולים לציין גם עובדות יבשות עלינו, כגון תאריך לידה, מספר זהות (או שהם עצמם יהוו תעודת זהות?) ואולי מספר חשבון בנק או אפילו דירוג אשראי. אולי גם מדובר בדברים שלאו דווקא נרצה שיהיו גלויים, כמו רישום פלילי למשל. מכל מקום, וכפי שנטען במאמר, על מנת שנוכל לפתח חברה מבוזרת ברת-קיימא, נדרשים כל מיני שדרוגים לפתרונות הקיימים, ואחד מהם הוא אסימונים קבועים אשר אינם ניתנים להעברה: כך נוכל לעשות עסקאות מתמשכות (כגון חוזה שכירות או הסכמי הלוואה).
בלי נשמה
אחת הבעיות החמורות כיום בעולם הקריפטו, הוא הפרקטיקה הרווחת של תרמיות, גניבות ופריצות לארנקי קריפטו. אם יש לנו אסימונים קבועים המכילים את פרטי הזהות שלנו, חשבון הבנק שלנו וכדומה, ומישהו גונב לנו את הארנק, למעשה מדובר בגניבת זהות, אחד הפשעים הקשים והאכזריים הקיימים כבר כיום; מעבר לכלכלה מבוזרת מבוססת על SBTs, יכול להוות סכנה חמורה בהקשר הזה, אם לא נפתור סוגיות אבטחה חשובות.
הפתרון המוצע במאמר הוא social recovery model (מנגנון שחזור חברתי): מנגנון שיידע לאמת את השייכות של ה-Token לאדם (ארנק) אליו הוא מוצמד. אם למשל מדובר בתואר אקדמי אותו רוצים לאמת, אז יהיו כמה חברים מורשים באותו מוסד אקדמי שיכולים לאמת את ה-Token (ויהיו אנשים שיוכלו לאמת אותם וכן הלאה). גם הפתרון הזה אינו מושלם, שהרי הוא פגיע במצבים מסוימים (מה אם אחד המאמתים מת? מה אם המאמתים קושרים קשר כנגד המאומת); עם זאת, יש בכך כדי לסמן את הלך הרוח: בסוף, הפתרון לכל בעיה הוא פתרון טכנולוגי.
What is the future of Ethereum?
Last week, Vitalik Buterin co-published a paper predicting Ethereum's future.
I read the 37-page paper and interviewed its co-authors so you didn't have to.
[🧵 THREAD]
— Jason Levin (@iamjasonlevin) May 19, 2022
מכל מקום, לפי E. Glen Weyl, אחד הכותבים של המאמר, SBTs צפויים להיות זמינים (אם כי, לגרסה נסיונית) כבר לקראת סוף 2022. זה קרוב מאוד, ומצית את הדמיון: האם ה-SBTs יקרבו אותנו לחזון החברה המבוזרת, או שמא מדובר בדיון תיאורטי עתידי ללא נגיעה רלוונטית לימינו? רק הזמן יגיד.