בשנה האחרונה אפשר לומר בבטחון שנוצר מעיין Gold Rush לתחום ה-NFT. עם זאת, תחום ה-NFT הוא קצת כמו לאס וגאס: בהתחלה הכל נראה נוצץ ומרהיב, אולם מתחת לפני השטח, ישנם לא מעט טיפוסים מפוקפקים שצריך להיזהר מהם. למעשה OpenSea, הפלטפורמה המובילה להטבעת NFT, מודה כי 80% מן ההטבעות שנעשות דרך פלטפורמת OpenSea הן למעשה תרמית.
כדי להבין מדוע זה תחום ה-NFT הוא פגיע, שווה להבין כי יצירות NFT מאורגנות על פי רוב במיזמים כאלו ואחרים (10,000 קופים משועממים, 10,000 Hyper sloths וכדומה); את המיזמים הללו ניתן לראות בתור מיזמים עסקיים לכל דבר, אפילו מעין סטארטאפים אם תרצו. עם זאת, פעמים רבות המיזמים הללו לא מנוהלים ומלווים על ידי אנשי מקצוע, אלא על ידי "סתם" חבר'ה צעירים, ולפעמים אפילו טינאייג'רים ילדותיים חסרי ניסיון. פעמים רבות, התקווה היחידה של אותם מנהלים היא לצלוח את השלב הראשון של גיוס כספי משקיעים, ואז לבצע "Rug Pull", כלומר למשוך את השטיח מתחת לרגלי המשקיעים ולהיעלם עם הכסף. לא אחת קורה שמארגני הפרויקט פשוט סוגרים את הפרויקט ונעלמים להם, תוך שהם מנצלים את האנונימיות המאפיינת את שוק הקריפטו.
זה לא אומר שלא כדאי לקנות NFT (רק בשבוע שעבר הסברנו איך עושים זאת); כל שאנו רוצים לומר, הוא שכאשר בוחרים פרויקט NFT, יש לעשות זאת בחוכמה, תוך הבנה טובה יותר של מה שאנחנו קונים. כיצד נבחר את ה-NFT הנכון? על כך במדריך שלפניכם.
תלמדו את התחום בעצמכם
ההייפ הגדול סביבה התחום, גרם להמון אנשים להיכנס ל-NFT ולקריפטו באופן כללי. חלק מאותם אנשים שבוחרים להיכנס לעסקי ה-NFT, מצפים לא אחת להתעשרות מהירה ותשואות מנקרות עיניים. עם זאת, ב-NFT וקריפטו, כמו בשוק ההון, סבלנות היא תכונה הכרחית; אתם לא יכולים לצפות להכפלה של ההשקעה שלכם תוך שבוע-שבועיים, זה פשוט לא יקרה. יתרה מזאת, אם מישהו בכל זאת מבטיח לכם הבטחות על התעשרות מהירה, זו יכולה להיות אחלה נורת אזהרה עבורכם, וסימן טוב שעליכם להתרחק: צריך לקחת בחשבון שלפחות מבחינה עקרונית, המטרה "האמיתית" של אומנות NFT, היא שהיצירות הללו יהיו שוות ומשתלמות באמת בעתיד, בעולם שבו נהיה יותר במטאוורס ובאינטרנט מבוזר, ונרצה שהאווטארים שלנו ייהנו מהמראה הנכון והעדכני למציאות הזאת, איך שהיא לא תיראה. משום כך, עליכם להימנע מפיתויים והבטחות על כסף מהיר, כי הפנטזיות הללו יסכנו אתכם.
מה בכל זאת לעשות? אתם צריכים לחפש את אלו שהולכים על הטווח הארוך, ומחפשים לבנות משהו יציב באמת, כזה שיצליח להחזיק מעמד מתקופת הפרה-מטאוורס בה אנו נמצאים כעת, לתקופת המטאוורס. מעבר לכך, פרויקטים חדשים יוצאים בכל יום, ועליכם להיות עם האצבע על הדופק, ללמוד את התחום, אולי אף לחיות אותו במובן מסוים: לעקוב אחר פרופילים מובילים בטוויטר, לקרוא באתרי חדשות בתחום הקריפטו, ולרכוש ידע וכלים שיעזרו לכם לזהות פרויקטים מוצלחים ומגמות (למשל: ידעתם שסין אסרה את השימוש במטבעות קריפטו, אבל התירה את השימוש ב-NFT? המשמעות שעשויה להיות לכך, היא שסינים רבים ייכנסו לתחום ויביאו לצמיחה שלו).
אם גם אתם מרותקים לעולם ה-NFT רוצים לדעת את כל מה שהכי חדש ולקבל טיפים ועדכונים, הצטרפו לערוץ הדיסוקרד שלנו.
יש לכם פרויקט NFT ואתם רוצים לקדם ולשווק אותו? נשמח לעזור!
החשיבות של מפת הדרכים בפרויקט NFT
כדי להעריך פרויקט, ניתן לראות את מפת הדרכים של הפרויקט (אם בכלל אין מפת דרכים, תחשבו מה זה אומר). מפת דרכים היא למעשה פירוט של יעדים עסקיים של הפרויקט מסודרים על ציר זמן. מפת הדרכים אמורה להבהיר למשקיעים להיכן מארגני הפרויקט שואפים להגיע בטווחי זמן שונים, מה הם מתכננים עבור הפרויקט וכדומה. עיון במפת הדרכים ילמד אתכם על טיב הפרויקט; כגון מה הוא נותן למחזיקים של NFTs בסדרה? למשל, פרויקט NFT בשם TheHolyOnes מאפשר למחזיקים גישה למרחב המטאוורס ב-Decentraland; כמו כן, פרויקט Hyper Sloths אמור לאפשר צפייה בפסל של ה-Sloth של המחזיקים דרך משקפי אוקולוס (משקפי המציאות המדומה של מטא).
ישנן דוגמאות רבות נוספות לאופן שבו פרויקטים מנסים לתת ערך למשקיעים, מפרויקטים שמציעים גישה למשחקים בלעדיים, דרך גישה למקומות במטאוורס, ועד גישה למועדונים בעולם האמיתי. קשה לדעת מה יתפוס באמת, אולם כאשר אתם סוקרים פרויקט, הביטו לעומק במפת הדרכים שלו: האם היעדים שחלף המועד שלהם אכן הושגו בפועל? האם היעדים לעתיד נראים ריאליים או פנטזיונריים לחלוטין? אם אתם מתקשים לעקוב אחר היעדים, ומרגישים שמסבנים אתכם בהרבה מילים יפות, כנראה שהמילים הללו גם ריקות מתוכן.
קהילת ה-NFT
מה שנותן ל-NFTs את הערך שלהם, הוא האמונה בשווי שלהם. מה מהווה אינדיקציה טובה לאמונה שכזאת? למשל, גודל הקהילה של הפרויקט: כמה משתמשים בדיסקורד? בטלגרם? אינסטגרם? פרויקט אטרקטיבי ומעניין, הוא כזה שיש לו לפחות כמה אלפים של משתמשים בכל אחד מהערוצים הללו (עם זאת, אפשר מנגד לטעון שכדאי להמר ולהצטרף דווקא בשלבים המוקדמים, כי אז התשואה גדולה יותר). יתרה מכך, תנסו לעמוד על קצב הצמיחה של הקהל: האם מדובר בקצב עולה או יורד? אינדיקציה נוספת לקהילה טובה, היא רמת המעורבות של חברי הקהילה בדיונים: האם מדובר באנשים שבאמת מאמינים בפרויקט או בזומבים פאסיביים?
השקיעו באנשים
כאשר אתם משקיעים בפרויקט, אתם בעצם משקיעים באנשים שמאחוריו. משום כך, חשוב לעמוד על טיבם של האנשים הללו: במי מדובר? מה הם עשו בחיים? מה הם מוכנים לעשות כדי לגרום לפרויקט להצליח? בעיקר, מה מעיד על כך שיש להם את היכולות כדי לגרום לפרויקט להצליח? אם למשל מדובר באנשים שיש להם רקורד מוכח בהנעת קהלים ולגרום לאנשים לעקוב אחריהם, יש בכך כדי להוות אינדיקציה שהם יוכלו לגרום לפרויקט להצליח.
לסיכומם של דברים, פרויקט NFT טוב הוא פרויקט שמצאתם הרבה סימנים חיוביים לגביו, שמעידים על כך שיש לו סיכומים טובים לצמוח בעתיד ולשמור על ערך לאורך זמן. הדבר החשוב הוא לחקור בעצמכם, אפילו להתאמן על כך רק לשם האימון, כדי שתוכלו לקבל אומדן טוב יותר לגבי פרויקטים כאלו ואחרים, ומתי שתיתקלו בפרויקט "הנכון", תדעו לא לפספס אותו. מכל מקום, כל החלטה שתקבלו היא לגיטימית, כל עוד היא נעשית מתוך הבנה שמדובר בהשקעה, שיתכן שתצליח ויתכן שלאו, וכן תוך שאתם מאזנים בין הסיכויים והסיכונים בצורה מושכלת.